NAPRAFORGÓ ÓVODA

 

      Óvodánk 1979-ben épült Csongrád város új lakótelepén, a Bökényi városrészben tágas, zöld területen. Elsősorban e területről járnak gyermekeink, de akik egészséges, tiszta levegőn szeretik tudni gyermeküket a nap folyamán, és akiknek fontos, hogy gyermekük kellően kimozogja magát az óvodában, azok a város távoli részéről is eljönnek hozzánk.

       Az óvoda építészetileg ideális, minden csoporthoz külön mosdó és öltöző tartozik. Csoportszobáink a sok ablak által világosak, melyeken reggeltől estig besüt a nap. Nagy tágas játszó udvarral rendelkezünk, amelynek a felszerelése, fejlesztése folyamatosan történik. 2010-ben átadott KRESZ parkunk nagyszerű lehetőséget nyújt a különböző közlekedési eszközökkel a közlekedési szabályok megismerésére, életszerű helyzetekben való gyakorlására. A Napraforgó óvodában vegyes és homogén csoportok találhatók. A csoportszervezés elveit elsősorban a gyermekek összetétele, fejlettsége, a szülők igényei határozzák meg. 1993 óta a Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola pedagógia szakos hallgatóinak gyakorlati képzésének adunk otthont.

       Óvodánkban biztosítjuk a családias hangulatot. A csoportok közös rendezvényein, kiránduláson vesznek részt, a szülőkkel együtt, s a kialakult barátságok segítik a jó óvodai közösség alakulását. Néphagyomány őrzés keretén belül, évente több programot rendezünk: Szent Mihály havi ünnepkör, adventi készülődés, tél elkergetése, farsang, húsvéti készülődés, Pünkösdölés. A hagyományokban derűs, jókedvű csalafintaság van, amire érdemes odafigyelni. A közös játék a jeles napokhoz igazodva eleveníti fel a népszokásokat, melynek keretein belül a néptánc alapjaival is megismerkedhetnek a gyermekek.

       Anyanyelvünk ápolása érdekében gondot fordítunk a helyes beszéd példára, különösen odafigyelünk az óvodán belüli szép magyar beszédre.

       A közösség keretein belül minden gyermek külön egyéniség, ezért gondot fordítunk az egyéni odafigyelésre, fejlesztésre. Az egyéni fejlesztésben fejlesztő óvodapedagógusunk, és gyógy testnevelőnk segíti munkánkat.

 Hangsúlyt fektetünk az érzelmekben gazdag, szeretetteljes, biztonságos óvodai légkör megteremtésére, hogy gyermekeink derűs, kiegyensúlyozott körülmények között töltsék napjaikat.

       Nevelésünk során a szülőket partnerként kezeljük, hiszen az óvoda kiegészíti a család nevelését, és nem helyettesíti azt.

 Az év során nyitottak vagyunk óvodánk bemutatására, lehetőséget nyújtunk a gyermeknek és szülőknek óvodánk megismerésére.

       Fontosnak tartjuk az egészséges életmód alakítását, a megfelelő mozgás biztosítását, ebben nagyszerű segítséget nyújt jól felszerelt tornatermünk is. A gyermekek egészségének megőrzését szolgálja a só-szobánk, melyet a gyermekcsoportok ősztől tavaszig heti rendszerességgel látogatnak.