INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA

Óvodánk hivatalos elnevezése: Templom Utcai Delfin Óvoda,

6640, Csongrád, Templom u. 4-8.

 

Nevelőtestületünk jelenleg az óvodai körzet helyi pedagógiai programját követi, melyet korszerű óvodapedagógiai módszerekkel (a gyermekek egyéni fejlődését segítő fejlesztések, tehetséggondozás, kooperatív technikák alkalmazása, a gyermeki kezdeményezésekre való támaszkodás) egészítünk ki. Nevelési szemléletünk, hogy az örömteli játékot és a gyermekek nevelését tartsuk elsődlegesnek.

Nevelési gyakorlatunkban kiemelt terület az egészségnevelés, felvállaljuk, hogy

SPORTOS ÓVODA vagyunk.

Mozgásra ösztönző környezet alakítunk ki, a csoportszobákban, öltözőben, udvaron, tornaszobában. Fontos minden óvodapedagógusnak a napi rendszeres mozgás, napi rendszeres szabad levegőn történő játék, mozgás (télen is!) Az óvoda udvarán, (pavilonok között, műfüvön) ahol az időjárástól függően tartjuk a mozgásfoglalkozásokat. Ezen kívül a hinták, mászókák, homokozók, trambulinok, labda tölcsér, kerékpárok, kismotorok és más szabadidős játékok várják az örökmozgó kicsiket.

A mezítlábas ösvény:

Kialakítása során nagy lehetőséget látunk a lábboltozat süllyedésének megelőzésében, hiszen a mezítláb járás során fejlődik a talpi érzékelés, jótékony hatással van a vérkeringésre, az akadálypályákon fejlődik az egyensúlyérzék, csökkenthető a lábboltozat süllyedés kialakulásának kockázata, erősíti az izomzatot és megakadályozza a gerinc deformitások kialakulását.

A jól felszerelt tornaszoba kiemelt eszköze a-

Mozgáskotta:

Egy pszichológiai alapokon nyugvó komplex személyiség fejlesztő mozgásos módszer.

A gyermekek érettségének és egyéni fejlettségének megfelelő mozgásmintákat kapcsol játékhelyzetekhez és szituációkhoz, így igazodik elemi szükségleteikhez.

Sportos, mozgásos különfoglalkozások:

Vízhez szoktatás:

Hagyomány óvodánkban, hogy megszervezzük nagycsoportos gyermekeink részére a játékos vízhez szoktatást, úszásoktatást.

Célja a legalapvetőbb vízbiztonságot elnyerjék, a félelemérzést leküzdjék, megszeressék a vizet, biztonságosan mozogjanak a víz közegében, aktívan vegyenek részt az úszás elemeinek elsajátításában.

Ovi foci:

Célja, hogy az egészséges életre, a mozgás szeretetére nevelje, a labda segítségével. Versenyszellem kialakítása.

Kézilabda:

Célja: labdajáték megszerettetése, szem kéz koordináció fejlesztése, csapatszellem kialakítása.

Ovis birkózás:

Célja, az óvoda nevelési koncepciójával összhangban, a gyermekek egészséges testi és lelki fejlődése gyermeksportoltatás támogatása. A mozgáskoordináció fejlesztése, a birkózószőnyeg megkedveltetése.

Ovi sakk:

A sakk foglakozáson résztvevő gyermekek megismerik, a játék szabályait és elméleti alap-trükkjeit. Fejlődik logikus gondolkodásuk, figyelmük, türelmük, kreativitásuk, memóriájuk, problémamegoldó képességük, megtanulnak figyelni egymásra, megtanulják kezelni a győzelmet és a vereséget, kialakul a szabály- és feladattudatuk.

Néptánc:

A tánc a közösségi együttlétet, a szórakozás lehetőségét, a mozgáskultúra, a ritmusérzék, a figyelemkoncentráció fejlődését, a gyermekek szocializációját (pl. egymásra figyelés, udvariasság, segítőkészség, tolerancia, stb.), alapvető társas kapcsolatainak, erkölcsi normáinak és tulajdonságainak kialakulását segíti elő.

Mazsorett:

Olyan táncos műfaj, mely hozzájárul a helyes testtartás kialakulásához, a figyelem–koncentráció fejlődéséhez. A gyerekek megismerik a mazsorett sport eszközeit, a pomponokat és botokat, egy-egy koreográfiában alkalmazva.

Fitnesz:

Elősegíti a jó fizikai erőnlétet, a szív, a tüdő és a vérkeringés tartós teljesítőképességének fejlesztését. Hajlékonyság mozgástartomány folyamatos karbantartását.

Zene ovi:

Célja a magyar gyerekdalok repertoárjának bővítése, a magyar nyelv dallamának, hanglejtésének megéreztetése mondókákon, gyerekverseken keresztül, mozgásos játékok és hangszerek megismertetése.

A nevelési év folyamán több olyan alkalmat biztosítunk a gyermekeknek (projekt- és témahetek, a vízhez szoktatás, heti rendszerességgel a gyümölcsnapok, óvodán belüli időben sporttevékenységek lehetősége, kirándulásokon szerzett élmények), melyek az egészséges életvitel megalapozását, a sport megszerettetését szolgálják. A környezetvédelem terén minden évben gazdag programmal készülünk egy- egy világnap (takarítási, állatok, víz, föld, madarak fák napja) megünneplésére.

Az óvónők szakmai munkája és hivatásszeretete nevelési eredményességünkből kitűnik. Egyéni arculatunk színesítése érdekében óvodapedagógusaink egyéniségüknek megfelelő továbbképzésekkel növelik szakmai műveltségüket, hogy hatékony és jól működő közösséget alkossunk. Mesterpedagógus kolléga segíti a közösséget a néphagyományok ápolásában, ezzel a gyermekek magas színvonalú fejlődését erősíti. A megújulás, a többet tudás igénye jellemző a dajkákra is, mivel mindenki elvégezték közülük a dajkaképzőt.

Tárgyi feltételek: Óvodánkban a csoportszobák és a kiszolgáló helyiségek méretei, felszerelései megfelelőek, a 20-25 fős gyermeklétszámnak ideális mozgásteret biztosítanak. A csoportszobák szépek, világosak, galériázottak, így a gyermekeknek ízléses környezetet nyújtanak. Épületünk rendelkezik még tornaszobával, só szobával és fejlesztő szobával is. Óvodánk épületéhez egy hosszanti irányban elnyúló udvar tartozik, mely évről évre szebb és korszerűbb, megfelelő játszóhelyet, mozgáslehetőséget biztosítva gyermekcsoportjaink számára.

 

 

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Mint minden weboldal, a ovodak.csongrad.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket.

Értem