NAPSUGÁR ÓVODA

 

Bokros ma hozzávetőlegesen 1200 fős lélekszámú kistelepülés. 1977-ben csatolták közigazgatásilag Csongrád városához.

Bokros lakosságának 70-80 %-a mezőgazdaságból él. Igen magas a nyugdíjasok és munkanélküliek száma. A családok 75-80 %-a tanyán él, 3-5 km-re Bokros központjától.

Az utóbbi években tapasztalható gazdasági hatásokat a lakosság jelentős része negatív tapasztalatokkal éli meg. A munkanélküliség jelentős gondot okoz a lakosságnak. Egy faluban sokkal nehezebb a családoknak megélni, mint a nagyvárosban. Egyre több család szorul anyagi segítségre, egyre több a hátrányos helyzetű gyermek.

 Óvodánkban gyermekeink jó levegőjű, csendes falusi környezetben tölthetik napjaikat, Csongrádtól 9 km-re található épületünk. 1975 óta működik, jelenleg két vegyes csoporttal, 48 férőhellyel. Az elmúlt években sok felújítás és fejlesztés történt óvodánkban. Az épületben a két csoportszobán kívül egy tornaszoba, só barlang, gyermekmosdó, tálaló konyha és két gyermeköltöző található. A felnőtt öltözőn és szertáron kívül egy kis nevelői szoba is rendelkezésünkre áll.

Az udvarunk nagy alapterületű, hatalmas árnyékot adó fák, zöld növények, örökzöldek árasztanak sajátos hangulatot. A tágas, füvesített udvarrészeket mozgásfejlesztő fajátékok, homokozó, babaházak, pihenőpadok gazdagítják. Mozgásfejlesztő udvari játékaink mindegyike természet közeli anyagból – fából készültek. Az udvar fontos játszóhely, minden évszakban gazdag lehetőséget biztosít a mindennapos levegőzésre, a megfigyelésre, kísérletezésre minden korosztály számára.

Óvodánk tárgyi felszereltségének gyarapításakor a korszerűségre, praktikusságra, biztonságosságra törekszünk. Óvodásainkat esztétikus, tiszta környezetben fogadjuk. Csoportszobáinkat az évszaknak megfelelő természetes anyagokból készült gyermek és óvónői munkákkal tesszük hangulatossá. Mindkét csoportszobánknak egyéni hangulata, arculata van, sok-sok növénnyel. A természetsarkok nagy jelentőségűek, folyamatos gazdagítással hangulatos színfoltjai a gyermekcsoportoknak, ahol a megfigyelés mellett tevékenykedünk, vizsgálódunk, felfedezünk. Növényápolási, állatgondozási feladatokat is ellátnak a gyerekek, természetesen az egészségügyi előírásoknak megfelelő és megengedett mértékben.

Az óvodánknak otthont adó falusi környezet sok lehetőséget kínál a hagyományőrző, természetóvó lehetőségek kihasználására.