NAPRAFORGÓ ÓVODA

 

Óvodánk 1979-ben épült Csongrád város új lakótelepén, a Bökényi városrészben, parkosított, zöld területen. Elsősorban ebben a városrészben élő családok gyermekei járnak hozzánk. Azok a szülők, akik szeretnék, hogy gyermekük egészséges, tiszta levegőn tartózkodjon, minél többet mozogjon, mozgásigényét maximálisan kielégíthesse udvarunkon, a város távoli részéről is a mi intézményünkbe hozzák gyermeküket.

A gyermek nevelése elsősorban a család feladata, joga és kötelessége. Célunk a szülőkkel együttműködve közös értékek teremtése, közös nevelési elveket kialakítva gyermekeinket együtt nevelni. Az óvoda kiegészítő, egyes esetekben, hátránycsökkentő szerepet tölt be.

Az óvodás gyermek fejlődésének legfontosabb eleme a játék, amelyen keresztül kapcsolatot teremt a külső világgal, a természeti és társadalmi környezettel. Közben formálódik személyisége, kibontakoznak az egyéni képességek, önmagához képest fejlődik, gazdagodik érzelmileg, szociálisan és értelmileg is.

Feladatunknak tekintjük, hogy a gyermekek alkalmassá váljanak az iskolai közösségbe való beilleszkedésre, birtokában legyenek azoknak a személyiségvonásoknak, képességeknek, amelyek szükségesek az iskolai élet megkezdéséhez.

Programunkban hangsúlyt fektetünk

  • az egészséges életmód kialakítására,
  • hátrányok csökkentésére,
  • tehetségek kibontakoztatására,
  • a környezettudatos magatartás alakítására,
  • az érzelmi intelligencia megalapozására.

A gyermeki tevékenységek keretét az évszakok, jeles napok és az ünnepek adják.

 

Anyanyelvünk ápolása érdekében gondot fordítunk a helyes beszédpéldára, különösen odafigyelünk az óvodán belüli szép magyar beszédre.

A közösségen belül minden gyermek külön egyéniség, ezért figyelmet fordítunk az egyéni bánásmódra, a másság elfogadására, odafigyelésre, fejlesztésre. Kiemelt terület nevelési gyakorlatunkban az integrált nevelés. Gyógypedagógus, gyógypedagógiai asszisztens, logopédus, fejlesztő pedagógus közreműködésével segítjük a különleges gondozást igénylő gyermekek ellátását, a Pedagógiai Szakszolgálat szakembereivel szorosan együttműködve.

A Napraforgó óvodában vegyes és homogén csoportok találhatók. A csoportszervezés elveit elsősorban a gyermekek korcsoport szerinti összetétele, fejlettsége, a gyermeklétszám egyenletes elosztása határozza meg.

Az intézmény óvodának épült, minden csoporthoz saját mosdó, öltöző tartozik és sok kiszolgáló helyiséggel rendelkezik – só-szoba, tornaterem, fejlesztő szoba, logopédiai szoba. Csoportszobáink a sok ablak által világosak, melyeken reggeltől estig besüt a nap. Nagy, füves játszó udvarral rendelkezünk, – melynek felszereltségét folyamatosan fejlesztjük, bővítjük – ahol a gyermekek nyáron is fákkal védett területen tudnak játszani. A 2010-ben átadott KRESZ parkunk nagyszerű lehetőséget nyújt a különböző közlekedési szabályok megismerésére, életszerű helyzetekben való gyakorlására.

Fontosnak tartjuk a mindennapos, aktív mozgás biztosítását, ebben nagyszerű segítséget nyújt jól felszerelt tornatermünk is. A gyermekek egészségének megőrzését szolgálja a só-szobánk, melyet a gyermekcsoportok ősztől tavaszig heti rendszerességgel látogatnak.

A gyermekek heti rendszerességgel vehetnek részt különféle délelőtti és délutáni tevékenységeken, foglalkozásokon: gyermek néptánc, ovibugi (mazsorett), angol nyelvszoktató, ovifoci, birkózás, hittan, vízhez szoktatás a csongrádi uszodában. A felsorolt lehetőségeket, szolgáltatásainkat a gyermekek teljesen ingyenesen vehetik igénybe, a szülők választása alapján.

Egész éven át közös programokra várjuk a szülőket, családokat:

Az Idősek Világnapján meghívjuk a nagyszülőket, ahol a nagyszülők betekintést nyerhetnek unokáik óvodai életébe és egy vidám, játékos délelőttöt tölthetnek együtt.

 

Néphagyomány őrzés keretén belül

  • a Szent Mihály havi ünnepkör
  • karácsonyi készülődés
  • farsang, télkergetés, Kiszebáb égetés

 

Legnagyobb rendezvényünk a Tavaszköszöntő, amelyre a gyermekcsoportok néhány perces műsorral készülnek, majd, mint egy kerti parti folytatódik, ahol ugrálóvár, arcfestés, csillámfestés, zsákbamacska, póni lovaglás, tombola szórakoztatja a családokat, vendégeket.

A rendezvények szervezésében, lebonyolításában a szülők is aktívan részt vesznek. A jó hangulatú, kellemes légkörű, közös munka során közösségi kapcsolatok, barátságok alakulnak ki.

 

A „Mesterségem címere” rendezvényeinken a gyermekek többféle mesterséggel ismerkedhetnek meg, melyeket ki is próbálhatnak, kapcsolatba kerülhetnek az alkotókkal, mesterekkel (fafaragás, tojásfestés, kosárfonás, nemezelés, festészet, fonás-szövés).

 

Időszakos kiállításokat is rendeztünk, rendezünk, mint pl: „Hobbi kiállítás, Régi idők eszközei, viselete, Régi idők játékai, Fafaragás csodái”. A kiállításra kerülő eszközök, tárgyak összegyűjtésében a szülők, nagyszülők is sokat segítenek.

 

Színvonalas bábműsorokkal szórakoztatjuk a gyermekeket, az óvodánk nevelő közösségének összefogásával alakult Napraforgó Bábcsoportunkkal.

Havi rendszerességgel Napraforgó Játszóház működik, a leendő óvodások és szüleik számára.

 

Az év során nyitottak vagyunk óvodánk bemutatására, lehetőséget nyújtunk a gyermekeknek és szülőknek óvodánk megismerésére.

 

Hangsúlyt fektetünk az érzelmi biztonságot nyújtó, szeretetteljes, biztonságos, otthonos, barátságos óvodai légkör megteremtésére, hogy gyermekeink derűs, kiegyensúlyozott körülmények között töltsék napjaikat. A gyermekeket, a családokat megbecsülés, bizalom és szeretet övezi.

                                                                                                                „Minden ember egy megismételhetetlen csoda,

                                                                                                            és a hozzávezető útnak is egy csodának kell lennie.”

                                                                                                                                                                      (Erich Fromm)

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Mint minden weboldal, a ovodak.csongrad.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket.

Értem